Så påverkas psykisk hälsa av mat

Att äta nyttig mat som innehåller mycket näring hjälper till att hålla din kropp frisk men hjälper också till att motverka depressioner och ångestsjukdomar. Det finns ett tydligt samband mellan kostvanor och psykisk ohälsa. Att minska på sötsaker och öka mängden grönsaker är ett vinnande koncept.

Rågbröd, broccoli och osaltade frön och nötter är mat som gör dig gladare. Vad du äter speglas i din psykiska hälsa. Forskning har visat att det finns samband mellan dålig kost och humörsjukdomar där ångest och depression är inkluderade. Det finns goda bevis för att en kost som är rik på grönsaker och olivolja gynnar din mentala hälsa och ger ett visst skydd mot bland annat depression och ångest. I vissa fall är det brist på vitaminer och mineraler som påverkar din hälsa. Om du tillför extra kosttillskott för att fylla på depåerna kan du helt plötsligt må bättre. För att veta vad du har brist på kan det vara bra att ta ett blodprov. Vissa kosttillskott kan du testa att tillföra ändå som D-vitamin och C-vitamin. D-vitaminbrist är det många svenskar som lider av eftersom solen ofta lyser med sin frånvaro på vintern. Vitamin B12, folsyra, magnesium, zink och C-vitamin är några vitaminer och mineraler som hjälper till att bekämpa depression. Att ha långvarig brist på vitaminer och mineraler kan få förödande konsekvenser. Om du känner dig trött och sliten kan det vara värt att tillsätta lite extra vitaminer.

Socker och superprocessade livsmedel är dåligt för hälsan

Mycket socker och industrimat kan öka risken för psykisk ohälsa. En kost som består av vitt mjöl, rött kött och mycket socker kan göra att du riskerar att drabbas av kroniska inflammationer. Den enskilt största lyckotjuven är socker. Ett flertal studier har visat att personer som har en sockerrik diet är mer deprimerade än andra. Risken att drabbas av depression ökar redan om du äter 100 gram lösgodis eller dricker en halvliter läsk ofta. Livsmedel som är superprocessade innehåller ofta väldigt lite näring. Många produkter som livsmedelsindustrin har framställt är fulla med socker och tomma kalorier.

Ät mycket mat från växtriket

Det är både vuxna och barn som verkar kunna dra nytta av bra kost. De barn som en kost som består av mycket fullkorn, grönsaker, frukt och fisk har färre känslomässiga problem. För att kroppen och psyket ska må bra är det av största vikt att äta en kost som är näringsrik och att endast äta sötsaker i undantagsfall. Det är också bättre att äta flera olika frukter och grönsaker än att bara äta några få. Det ultimata är att äta 30 olika sorter från växtriket under en vecka.

Mat som är gynnsam för den psykiska hälsan:

  • Ät mycket grönsaker, helst vid varje måltid.
  • Ät fullkorn varje dag.
  • Ät fick minst två gånger i veckan.
  • Ät mejerivaror cirka tre gånger per vecka
  • Använd mycket olivolja.
  • Vatten är bästa drycken.
  • Drick alkohol med måtta.
  • Ät baljväxter några gånger per vecka.
  • Ät magert rött kött 3-4 gånger per vecka men inte mer än 100 gram per måltid.
  • Ät lite osaltade oliver, frön eller nötter varje vecka.