Därför behöver du D-vitamin

Det finns egentligen få kosttillskott som behöver tas eftersom du får i dig dem tillräckligt från kosten. Men ett av dessa är dock livsnödvändigt i kalla klimat där solen lyser med sin frånvaro, och det är D-vitamin. Din kropp behöver D-vitamin för att fungera och här kan du läsa varför.

D-vitaminbrist ter sig i form av alltifrån mindre allvarliga symptom till riktigt allvarliga som engelska sjukan till exempel. Normalt får du D-vitamin från solljuset som omvandlas i kroppen till det nödvändiga vitaminet. Om du lever i mörkret en stor del av året kan du dock ta kosttillskott av D-vitamin, till exempel från Vitalplus d vitamin sortiment.

Vad gör D-vitaminet?

D-vitamin är extremt viktiga för våra gener, faktum är att det påverkar 7 % av dem. Det är mycket för att vi ska kunna hålla oss friska. Många tror att kalcium är det ämne som har störst effekt på ben och skelett men det är faktiskt D-vitamin som åtar sig den uppgiften. Om vi lider D-vitaminbrist kan vi råka ut för benskörhet och dåliga tänder och det har även visat sig att D-vitamin är ett bra skydd mot cancer. Det är dock värt att nämna att du inte ska överskrida den rekommenderade dosen då ett stort överskott av D-vitamin kan leda till njurproblem.

Är D-vitaminbrist och depression hopkopplade?

När hösten närmar sig är det många som går in i en tidig vinterdepp. Har det med D-vitaminbrist att göra, kan man fråga sig. Detta är ännu inte ett faktum även om det naturligtvis kan finnas ett visst samband. Äter du D-vitamin och ändå känner dig nedstämd kan orsaken dock vara en annan.

Många får ju även infektioner och virus på vintern och det kan också ha ett samband. Var noga med att äta en bra och balanserad kost med mycket frukt och grönsaker, växtbaserad mat och må bra i övrigt. Att vara glad och ha ett fint socialt umgänge har också mycket att erbjuda för att inte råka ut för en depression. Det finns som sagt mycket som spelar in, kanske måste du även ta andra diverse kosttillskott.