Lär dig hantera dina känslor

Ibland bubblar känslor upp i kroppen och det kan vara svårt att veta hur de ska tacklas. Vid tillfällen när det nära till gråt, ilska eller glädje och det kan vara så att just den känslan du får fram inte är lämplig – därför ska du lära dig hantera dina känslor. 

Känslor har alla människor i form av lycka, glädje, eufori eller ilska, sorg och vrede. När det kommer vågor av känslor är det ibland svårt att veta hur dessa ska hanteras och hur du ska agera. Ingen har någonsin rätt att säga åt dig hur du ska känna men det är bra att veta hur du hanterar dina känslor i sensitiva situationer. 

Tänk positivt och långsiktigt

I första hand är det dags att identifiera vad det är som gör dig upprörd. Det kan vara svårt att rada upp saker i detta nu, därför ska du skaffa dig en känslodagbok. När du hamnar i situationer där du blir arg, ledsen eller irriterad ska du skriva ner vad som hände och hur du agerade. På så sätt kan du lokalisera vad som får dig röd av ilska. 

När det inträffar saker som gör att tankarna går åt ett negativt håll är det viktigt att fundera om. Försök att i pressade situationer se det bra i situationen istället för det dåliga. Att tänka positivt har stark effekt mot att få tankarna i rätt riktning. Om du trots det känner att det går åt fel håll, försök agera lugnt och sansat. Förklara för personen vad det är du känner blev fel och föreslå ett sätt att lösa det på.