Finn mental och fysisk styrka med träning

Träning ger alla människor en bättre livskvalitet. Det spelar ingen roll om du älskar eller hatar att röra på dig, vilken ålder du har eller hur din livsstil ser ut. Att röra på dig ger dig en friskare kropp och ett starkare sinne och det är ett obestridligt faktum. Så nu gäller det att komma igång!

matDet största hindret för de flesta människor som vet med sig att de borde träna men ändå inte gör det, är motivationen. Ursäkt efter ursäkt följer efter varandra och det kan vara allt från att du inte har tid till att du precis har ätit eller inte har råd. Med handen på hjärtat är det i grund och botten frågan om inställning och om du staplar upp för- och nackdelarna kommer du snabbt se hur viktigt det är att träna regelbundet; exempelvis betyder det:

  • Mer energi
  • Ökat fokus
  • Minskad risk för många sjukdomar
  • Fysisk styrka
  • Bättre immunförsvar
  • Gladare humör

Rätt träning och kost

Träning brukar delas in i två huvudkategorier där du antingen inriktar dig på flås, exempelvis genom att springa eller cykla, eller styrka, som styrketräning eller pilates. Alla träningsformer innebär viss kondition- och muskelträning men handlar oftast mer om det ena eller det andra, med undantag för till exempel simning och rodd. Det finns inga rätt eller fel när det kommer till vilken slags aktivitet du sysslar med utan viktigast är att du rör på dig. Gillar du att dansa så dansa och är du en tävlingsmänniska satsa på att springa lopp.

Kosten spelar också stor roll. Ät balanserat och nyttigt, och tillsätt gärna extra proteiner med Barebells för ökad ork och muskelmassa. Det finns massor av goda smaker som mintchoklad, nougat, salta jordnötter och kokosnöt, inklusive veganska alternativ. Kroppen behöver extra protein och energi när du tränar, annars riskerar du att inte få de bästa resultaten eller till och med kan du slita ut dig. Återhämtningen är enormt viktig vilken träningsform du än valt att syssla med och en proteinbar blir ett perfekt mellanmål även de dagar när du vilar.

Psyke och endorfiner

löpningDen kanske främsta fördelen med att träna regelbundet är det mentala välbefinnande som det innebär. Du kommer må psykiskt mycket bättre av två orsaker: dels för att du får ett ökat tillskott av endorfiner och lyckohormoner, dels för att du då känner att du presterat väl. Efter en löprunda får du en rusch av energi och glädje och om du klarar några extra kilon på skivstången får ditt självförtroende en rejäl boost. När du dessutom börjar se påtagliga resultat i spegeln ger det dig ännu mer motivation att fortsätta.

Finn motivationen

Tricket för att komma igång ordentligt med träningen är att hitta motivationen. Ge dig själv morötter, till exempel fem kronor i sparbössan varje gång du tränar och köp något riktigt fint när du kört femtio pass. Se på kul motionsvideor på nätet och följ fitnessbloggare. Lyssna mycket på musik som är rytmisk och peppande. Gillar du att promenera blir det extra kul om du samtidigt lyssnar på en audiobok eller en podd. Prova på olika träningsformer eller tävla mot kompisarna. Snart är träningen en del av din livsstil och du kommer att känna dig gladare och starkare än någonsin.