Gör julen gladare för äldre

Medan julen framförallt associeras med glädje, firande och tindrande ögon är det samtidigt en högtid då många känner sig nedstämda. Särskilt äldre personer kan känna sig ensamma och övergivna och har ofta svårt att göra något åt det.

Som medmänniska finns det en hel del du kan göra för att hjälpa seniorer under juletider. Du kan till exempel knacka på hos Signe eller Bertil och ta en fika eller kanske rentav bjuda in dem till julmiddagen. Laga en delikat rimmad julskinka och ge den i julklapp till det lokala ålderdomshemmet, eller skär upp den, bred på senap och lägg på smörade brödskivor som du går runt till dina gamla grannar med. Andra, goda alternativ som garanterat kommer bli uppskattade är:

  • snittar
  • ugnsbakade grönsaker
  • sill och potatis

Vägar från ensamheten

Sverige är ett land med relativt hög nivå på saker som vård, hemtjänst och seniorboende men samtidigt är ensamheten mycket utbredd. Den kan närmast en folksjukdom och är ett problem som funnits mycket länge. Ensamhet handlar inte endast om att må dåligt mentalt, den är dessutom vådlig för hälsan då den kan påverka den drabbade rent fysiskt, exempelvis genom ökad risk för demens, hjärtinfarkt och stroke. Det har framförts motioner i den svenska riksdagen om att satsa mer på detta stora problem, exempelvis genom ökade sociala tillfällen och bättre digitalisering. Något så enkelt som att lära äldre personer använda en dator eller surfplatta för att kunna se och tala med nära och kära är ett steg mot ett mindre ensamt liv. Det finns många hobbygrupper i sociala medier där seniorer kan få tala med likasinnade och att visa upp saker de tillverkar, vare sig det är pussel eller hantverk.

Små överraskningar som piggar upp

Om du har en släkting som bor på annan ort och som du vet är ensam över julhelgen kan ett telefonsamtal bli en höjdpunkt för den personen. Ta dig tid att höra av dig – det kostar ingenting och värmer hjärtat för den som du ringer. Ett julkort är alltid trevligt och har du råd kan en enkel present bli högt uppskattad. Ge gärna bort något som mottagaren kan pyssla med, exempelvis ett broderi-kit, en virknål och ett vackert garn, ett pussel eller en fin kortlek med en bok om olika patienser.