Vem blir du när krisen kommer?

Att leva i en tid av pandemier, naturkatastrofer och hot om stundande krig är verkligheten för alla oss som lever idag. Hur ska man egentligen ta sig runt denna tid utan att bli psykiskt utmattad eller paranoid? Vi har några tips som kan lugna dina nerver. Preppa och se till att inte vara ensam är några av tipsen du kommer få läsa om idag.

Att vara förberedd vid en kris är inte på något sätt ett abnormalt beteende. Tvärtom blir vi som medborgare rekommenderade att ha vissa saker redo inför en kris. Det behöver nämligen inte vara stora katastrofer som kan bli tunga för oss att hantera: vad gör du till exempel om vattnet tar slut i din kran? På Criseq kan man hitta allt som har med överlevnad att göra. Vi rekommenderar dig att gå in där och se efter vad som kan behövas i just ditt fall.

Hur håller man sig lugn inför en kris?

Att vara förberedd på katastrofer genom att bunkra med det nödvändiga hemma är inte att vara paranoid. Det är att följa myndigheternas rekommendationer. Därför är det inte konstigt ifall du ”preppar” skafferiet, skaffar dig en vevradio eller skaffar dig ett första hjälpen-kit. Snarare handlar det om att du får hitta en balans mellan att vara förberedd och att inte alltid vara rädd. Här är det många som får det svårt. Genom att förbereda sig, och prata med sin omgivning om vad man är orolig inför, kan man stilla sina katastroftankar och försöka föra in sig själv i en vettig balansväg.

Här har du en bra lista som en van prepper har sammanställt över vad som kan vara bra att ha hemma.

Att hålla sig psykiskt stabil under en pågående kris

Att vi idag lever under en kris har inte gått någon förbi. Ändå är det kanske svårt att ta in. På något vis fortsätter vardagen som den brukar, om än mycket tråkigare och mer ensam och isolerad. Här är det många psykologer som vill lyfta en varningens finger. I tider av pandemin är det just många som blir psykiskt utmattade, utbrända av att jobba hemifrån eller helt enkelt inte kan sluta oroa sig om framtiden. Här kan du få tips om hur du håller dig i ”psykiskt trim” under pandemin.

Se till att ha sällskap

Ett sista ovärderligt tips är att se till att du har sällskap. Är det inte av en familjemedlem så kan det faktiskt hjälpa att ha ett husdjur. Enligt forskning kan till exempel hundar bota både ensamhet, depression och högt blodtryck. Kanske kan det vara en god idé att skaffa hund eller katt, eftersom det ger en något annat att tänka på för en stund.

Kom ihåg att du inte är ensam om oron och att det finns många forum på nätet att gå med i och diskutera dig fram i om du känner att du vill bolla mer med folk som känner som du. Mänsklig kontakt är viktigt, och det även från tangentbordet.