Så hanterar du sorg

Att mista en nära anhörig är fruktansvärt och en stor prövning. Att hantera sorg är väldigt jobbigt. Alla reagerar olika på sorg och oavsett hur sorgen ser ut är det viktigt att låta sorgeprocessen ta sin tid.

En av det största prövningar en människa behöver gå igenom är när någon nära går bort. Att mitt i sorgen behöva ta hand om begravningsbestyr kan vara jobbigt. För att underlätta hela begravningsprocessen kan du ta hjälp av en begravningsbyrå. Det är viktigt att hitta en begravningsbyrå som kan bistå dig med den hjälp du behöver, Jönköping har en begravningsbyrå som är väldigt bra. Du få hjälp med själva begravningen men de har också bra psykologer som kan hjälpa dig i din sorgeprocess.

Sorg kan påverka kroppen negativt

Couple,Laying,On,A,Sailboat,Deck,During,CruiseSorg är en mix av olika känslor, tankar och kroppsliga reaktioner som uppstår när en nära anhörig dör. Sorg kan se mycket olika ut från människa till människa. Sorg är en naturlig process och när det sköljer över dig aktiverar kroppen samma system som när du är stressad eller orolig. Det kan påverka hur du beter dig och hur din kropp fungerar. Att ha höga halter av stresshormon kan påverka immunförsvaret negativt. Om du får ett nedsatt immunförsvar på grund av stress kan du vara lättare mottaglig för bakterier och virus. Sorg föder ofta många tankar kring existentiella frågor och funderingar om livet i stort och om framtiden. Sorg kan liknas med depression men det är faktiskt inte samma sak.

Vad du kan göra för att lindra sorg

Hopeless,And,Upset,Couple,In,Therapy.,Counseling,Or,Meeting,WithFör att lindra din sorg finns det några saker som du kan göra för att livet ska kännas lättare. Det kan hjälpa att äta och sova på någorlunda regelbundna tider. Det går åt mycket energi till sorgearbetet. Att vara ute i naturen och motionera kan vara behjälpligt mitt i sorgen. Det kan också hjälpa att prata med andra i din närhet. Ta också emot stöd om det erbjuds. Berätta för andra hur du mår även om det känns som att de inte förstår. Du kan prata med en psykolog eller terapeut om du vill. Det finns också stödgrupper som du kan kontakta. Att skriva ner dina tankar kan också vara bra att göra. Det finns inga allmängiltiga svar som fungerar på alla eftersom sorgen är olika. Kom ihåg att sörja tar tid och det är viktigt att låta det ta tid. Tids nog kommer du ut på andra sidan. Ge dig själv utrymme att vara arg, ledsen och att få prata om den personen som du har mist. Det första året är ofta jobbigast men med tiden kommer sorgen bli lättare att bära. Du behöver inte känna skuld över att du känner dig glad och skrattar. Det är viktigt att alla känslor får ta plats.

Tips för att hantera sorgen:

  • Uttryck dina känslor
  • Låt tårarna komma
  • Ät, sov och träna regelbundet
  • Distrahera dig
  • Gör saker du gillar
  • Omge dig med familj och vänner
  • Acceptera att det tar tid
  • Det är okej att vara glad ibland
  • Kontakta psykolog eller stödgrupp