Förbättra din psykiska hälsa med god sömn

Ju snabbare samhället snurrar, desto fler drabbas av sömnproblem. När du stressat en hel dag kan det vara mycket svårt att slappna av och somna på kvällen. Många väljer att ta olika insomningsmediciner för att kunna sova bättre, men det finns faktiskt några enkla åtgärder du själv kan vidta för att förbättra din nattsömn utan att medicinera.

Skapa en lugn miljö för sömn

Ditt sovrum är ett av de viktigaste rummen i din bostad. Det är där du ska återhämta dig för att klara av ännu en dag med ett glatt humör. Det absolut viktigaste är att du ligger bekvämt i din säng. Olika kroppar föredrar olika mjukhet på madrassen. Om du skulle tycka att din säng inte är bekväm nog behöver du faktiskt inte köpa en ny. Det kan räcka med att byta bäddmadrass för att få en bekvämare nattsömn. Madrasserna finns i olika hårdhet så att du kan hitta en som är optimalt bekväm för dig. Innan du går och lägger dig är det också bra att vädra ut i sovrummet. Ha absolut inte för varmt i rummet, utan snarare åt det svalare hållet. Visste du att temperaturen i ditt sovrum bör ligga på mellan 15-19 grader för att du ska sova riktigt gott?

Skippa elektroniken

Det är lätt att av slentrian ligga och titta på mobilen när det är dags att sova. Det är något du absolut ska försöka undvika. Ljuset från mobiltelefonen stimulerar hjärnan och höjer din vakenhet. Alla intryck som du säkerligen får från den gör också att tankarna snurrar igång och det blir svårare att slappna av och somna. En del väljer att ha tv i sovrummet, men samma princip gäller där. En tv är för stimulerande och kan göra det svårare för dig att somna. En grundregel är att sovrummet endast bör användas till sömn och vila. Även sömnnappar sägs vara dåligt för sömnen!

Fysisk aktivitet

Visste du att rörelse faktisk kan hjälpa dig att få en godare nattsömn. Se därför till att träna regelbundet. Var dock noga med att inte förlägga träningen för nära den tid då du ska sova. Träningen kan då istället få motsatt effekt och hålla dig vaken. Lite lugn yoga kan dock vara okej att göra precis innan du ska gå och lägga dig. Välj ett pass som är speciellt utformat för bättre sömn.

Främja din mentala hälsa med sömn

Bra sömn har en mängd goda effekter för vår mentala hälsa. Som arbetsgivare sägs du till exempel löpa stor risk för sämre sömnvanor, även unga har problem. Om du sover tillräckligt sänks till exempel dina stressnivåer och du blir motståndskraftigare mot motgångar i din vardag. Har du någon gång varit på dåligt humör och fått frågan om du sovit dåligt? Även om frågan vid tillfället kan kännas irriterande, så är den högst relevant. När vi sover för lite får vi faktiskt kortare stubin och blir sämre på att hantera stressiga situationer. När du sover dåligt får du också sämre immunförsvar och blir lättare sjuk. Det är alltså viktigt att prioritera god sömn för att leva ett så bra liv som möjligt.

God sömn ger:

  • Sänkta stressnivåer
  • Bättre immunförsvar
  • Högre motståndskraft mot motgångar
  • Bättre humör