Stressa av med ett utomhusspa

Sommaren är kort och om du, som många andra, känner ett visst vemod när dagarna börjar bli kortare och temperaturen sjunker är du inte ensam. Det är inte bara årstidsskiftet och tanken på en lång, kall vinter framför dig som kan kännas jobbig, utan också vetskapen om allt arbete och alla plikter som väntar. Stress och oro kan ta mycket av din värdefulla energi, och därför är det oerhört viktigt att du hittar vägar till glädje och avkoppling.

För dig som har en bakgård eller en trädgård kan ett utomhusspa vara en enorm tillgång då det ger dig möjlighet att koppla av året runt i ditt eget hem. Det hjälper dig också att förlänga sommaren och den härliga känslan av att sänka din kropp i ett uppvärmt bad är oslagbar. Om det är en uppblåsbar variant eller en superlyxig installation spelar ingen roll – du blir kung eller drottning i din bostad. Det är något du även kan dela med dina nära och kära.

Fysiska vägar mot mentalt välbefinnande

Idag vet vi att människor mår mycket bra av fysiska aktiviteter som exempelvis att dansa, promenera och att träna. Den kroppsliga ansträngningen hjälper hjärnan att frigöra signalsubstanser och hormoner som ger känslor av lycka, välbehag och inre harmoni. Samma känslor framkallas också av mindre ansträngande sysselsättningar som till exempel att kela med husdjur, att få massage eller att meditera. Det sänker blodtrycket och mjukar upp både fysiska och mentala muskler och är viktigare för din hälsa än du kanske tror. Faktum är, att något så enkelt som ett skönt varmbad kan få dig att prestera bättre då du får mer energi och ett tillfälle att samla tankarna. Om du dessutom kan få massage av ditt spabad med hjälp av olika, strategiskt placerade jetströmmar får du igång blodcirkulationen och kan uppleva ett ännu större välbefinnande.

Viktigt att koppla av

En gång i tiden trodde folk att stress bara var hysteri och att inte hade någonting med den fysiska hälsan att göra. Det gjorde att många människor som gick i väggen upplevdes som instabila eller till och med lite udda. Tack och lov har forskningen gått framåt och nuförtiden är det vedertaget att kropp och psyke hänger ihop. Det finns många tecken på stress som är värda att vara uppmärksam på och medan vissa, som hjärtklappning eller svettningar är ganska uppenbara kan andra vara lite mer subtila eller oväntade. Några exempel är:

  • Sömnproblem. Att inte kunna sova kan lätt bli en ond cykel då du blir stressad av att inte kunna sova och inte kan sova då du är stressad.
  • Humörsvängningar. Har din stubin blivit kortare? Det kan bero på stress!
  • Värk. Spänningssmärtor i nacken eller axlarna är ofta stressrelaterade.

Dessa kunskaper och insikter har i sin tur gjort att allt fler experter ofta förespråkar saker som träning och andra förebyggande åtgärder framför läkemedel. Att exempelvis påta i trädgården, titta på stjärnorna eller lyssna på bra musik är alla fantastiska tekniker för ett lugnare inre. Ett skönt bad motverkar både spänningar och värk, och ger ett tillfälle att ta ett djupt andetag och bara vara.