Så lyckas du med begravningen och sorgearbetet

När en person i din närhet går bort vänds livet upp och ner. Inget blir som förr och sorgen kommer ofta som en stor flodvåg och sköljer över dig. För att klara av att samtidigt planera en begravning och sörja är det viktigt att se till dina behov. Våga släppa fram känslorna och våga be om hjälp, både gällande begravningen och sorgearbetet.

Att mista en anhörig är en svår situation, speciellt om du ska planera begravningen också. När det kommer till begravningar går det att anordna en billig begravning som både är vacker och prisvärd. Det är inte summan på begravningen som gör den bra och fin. Det viktiga med en begravning är att det blir ett fint avsked av den avlidne. Att planera själva begravningen kan för många vara en viktig del i sorgearbetet. Du kan genom planeringen bearbeta din anhöriges bortgång och göra det lättare att gå vidare i livet efter begravningen. Ta hjälp av nära och kära när du ska planera begravningen om det känns övermäktigt. En begravningsbyrå kan också vara behjälplig med begravningsplaneringen.

Alla sörjer olika

Sorg kan uttrycka sig på olika sätt, många sörjer även väldigt olika. Du behöver ta reda på vad du behöver för att du ska kunna sörja på allra bästa sätt. En del föredrar att prata med nära och kära medan andra vill vara ensam. Vissa vill skrika och gråta medan en del andra är mer introverta och tysta. Inget sätt är bra eller dåligt, det viktiga är att det funkar för dig. Generellt är det viktigt att ta hand om dig själv genom bra mat, sömn och motion. Genom att ta hand om dina fysiska behov kan du lättare ta dig an sorgen. Det är bra att veta att sorgens intensitet avtar med tiden. Du kommer alltid att bära med dig sorgen men den förändras allt eftersom tiden går. Det blir lättare med tiden även om det inte känns så.

Tips för att klara av sorgen:

• Ta hand om det fysiska behoven.
• Våga känna alla känslor.
• Ta hjälp och stöd av familj och vänner.
• Låt sorgen ta tid.