Så kan en hårtransplantation motverka psykisk ohälsa

Flertalet män får någon gång i livet problem med håravfall. För många är det väldigt psykiskt jobbigt. Men det finns idag väldigt effektiva metoder som möjliggör att få håret tillbaka.

Människor tappar hår naturligt men när det blir för mycket kan situationen bli jobbig. Att förlora håret är långt ifrån lätt och det är många män som lider i det tysta på grund av håravfall och ett stigande hårfäste. Om du mår dåligt över förlorat hår är det viktigt att försöka göra något åt saken. Att göra en hårtransplantation är ett sätt att få bukt med problemet. Män som lider av ärftligt håravfall och har fått djupa vikar eller blivit skalliga kan få goda resultat av en hårtransplantation.

Skydda området som fått nytt hår

Den typiske patienten som gör hårtransplantationer är en man mellan 35–55 år som blivit tunnhårig och inte känner igen sig själv längre. Om du vill göra en hårtransplantation för att få håret tillbaka är det bra att ha vetskap om att det som påverkar resultatet beror på hur mycket hår du som patient har tillgängligt att transplantera. För det allra flesta är resultatet till stor belåtenhet. Efter en hårtransplantation är området som har fått nytt hår väldigt känsligt. Därför ska du tänka på att skydda området från solen och använda schampo direkt efter för att förhindra att skorpor ska bildas. Du kan även vårda ditt hår med näringsrik mat och extra tillskott av vitaminer och mineraler.

Terapi är gynnsamt för att kunna må bra igen

För många är det en stor sorg och ett trauma att tappa håret. Håret är en del av identiteten, framförallt mäns. Om du har gått länge och mått psykiskt dåligt över ditt hår kan det förutom en hårtransplantation vara en bra idé att prata med en terapeut. Att gå i terapi är bra för att läka trauman och psykisk ohälsa. Det är många gånger svårt att på egen hand lyckas vända den negativa trenden. Psykisk ohälsa innebär inte sällan stor stress inombords och stress kan i sin tur få håret att sluta växa. Därför ska du verkligen göra det du kan för att må bra.